Domaći čili sos sa maslinovim uljem

Domaći čili sos sa maslinovim uljem

Domaći čili sos sa maslinovim uljem

Sastojci

  • maslinovo ulje – 100 ml, ekstra devičansko
  • ljute paprike – 100 g, suve, crvene
  • morska so – 2 supene kašike (kristal)
  • riblji maslac – 2 supene kašike (po želji)

Pripremam ovaj domaći čili sos svakog leta i imam ga tokom cele godine. Jednostavan, ekonomičan i mnogo ljut.

Za recept koristim domaće napravljene sitne crvene ljute papričice, koje prethodno sušim na plehu sa pirinčanim papirom na hladnom mestu i u hladu, da bi sačuvale boju duže.

Prethodno osušene ljute paprike očistimo od drške, pomešamo sa maslinovim uljem i krupnijom morskom soli u staklenoj tegli sa poklopcem i mešamo intenzivno. Imajte u vidu da se morska so neće ratvoriti potpuno u maslinovom ulju, nego će se postepeno začiniti. Po želji možete dodati riblji maslac po ukus, daje veoma prijatan miris ribe i dodatno začini sos.

Smesu stavljamo u frižider i nakon nekoliko dana ljute paprike puste miris i ljuti ukus u maslinovom ulju. Lepo je da s vremena na vreme mešate da biste ubrzali proces.