Bolje Varenje

Bolje Varenje

 

 

Maslinovo ulje pomaže rad jetre i creva, a stomak ga dobro podnosi. Ono je takođe odlično za prženje, jer ne prodire u namirnice i čuva svoju varljivost. Duže vreme se zadržava u organima za varenje od zasićenih masti tako da se kod osoba koje nastoje da oslabe ne stvara osećaj gladi u kratkom vremenskom periodu posle obroka.


Maslinovo ulje u savremenom kliničkom zapažanju igra dinamičnu ulogu „održavanja” dijabetes melitusa (šećerne bolesti) na niskim nivoima. Prema podacima iz literature tokom protekle decenije, preporučivalo se da se dijabetičar pridržava dijete čija je kalorijska vrednost bila pokrivena 30-45% maslinovim uljem (mononezasićene masne kiseline).


Za bolju stimulaciju varenja i ravnotežu crevne flore, dodajte masline vlaknima i fermentiranim mlečnim proizvodima. Pre obilnog ručka, pojedite nekoliko maslini uz aperitiv, ali bez preterivanja: prilično su kalorične. Ubrane pre sazrevanja, zelene masline su dvostruko manje masne nego crne.