Lepši Život

Lepši život

 

 

Međunarodna zajednica je 1960. godine bila preokupirana nalazom grupe doktora koji su izjavili da ljudi na Kritu žive duže u odnosu na ostale ljude na svetu. Maslinovo ulje čine 77% odsto mononezasićenih (oleinska kiselina), 14% zasićenih, i 9% polinezasićenih masnih kiselina. Sa takvim sastavom, zapravo odnosom masnih kiselina maslinovo ulje je idealno za organizam.


Vrste maslinovog ulja kategorisane su prema stepenu kiselosti. Najbolje je hladno ceđeno, bez uključivanja hemijskog procesa, niskog nivoa kiselosti. Tip “extra vergine” se dobija prvim ceđenjem, i sadrži manje od 0.8% kiseline. Ono je najbolje, najukusnije, i najskuplje. Ima boju od zeleno zlatne do svetlo zelene. Što je boja tamnija, ukus je intenzivniji.


Za prženje i kuvanje može da se kombinuje maslinovo sa suncokretovim uljem, kao i mast ili puter i maslinovo ulje. Rafinisano suncokretovo ulje, koje se najčešće upotrebljava u domaćinstvima, pogodno je samo za kratkotrajnu termičku obradu. U suncokretovom ulju samo 20% su mononezasićene (oleinska kiselina), 11% zasićene, i 69% polinezasićene masne kiseline. Na visokim temperaturama suncokretovo ulje je manje stabilno od maslinovog ulja, jer ima oko dve trećine polinezasićenih masnih kiselina. Iako obe vrste ulja imaju istu kalorijsku vrednost (1 kašika – 120 kcal), maslinovo ulje sadrži veću količinu E i K vitamina. Takođe ima više fitosterola (jedinjenja slična holesterolu), koji pomažu da se snizi ukupan holesterol, posebno loš (LDL) holesterol.