Tradicija

Priča o tome kako i gde se cedi “nektar bogova” – Extra Devičansko, hladno ceđeno, maslinovo ulje. Zato je tako sveže, zdravo, gusto i mirisno. Kako se dobija ekstra devicansko maslinovo ulje Sakupljanje maslina Masline sa kritske zemlje u oblasti Messara, u samom srcu ostrva Krit, se ručno sakupljaju. Na Kritu se masline skupljaju u mrežama, koje su poližene na tlu. Istog se dana transportuju u mlin u selu Assimi.


Čišćenje maslina

Prvi korak u procesu ekstrakcije ulja je čišćenje maslina i uklanjanje stabljika, lišća, grančica i drugih ostataka sakupljenih sa maslinama. Mašine se snažno virbiraju i tako uklanjaju strani biljni material,a cevi koje pod pritiskom pumpaju vodu u kojoj se masline ispiraju.


Mlevenje maslina

Svrha mlevenja je razbijanje mesnatih maslina kako bi olakšalo oslobađanje ulja iz vakuola. Savremene mašine za mlevenje sastoje se od metalnog tela i metalnih noževa raznih oblika koji se rotiraju velikom brzinom.


Malaksacija maslina

Malaksacija (lagano mlevenje) je ključni korak u celom procesu ekstrakcije maslinovog ulja jer dobra malaksacija znači optimalnu ekstrakciju ulja i dobre vrednosti antioksidansa i ukusa. Malaksacija uključuje polagano mešanje paste maslina, koje pomaže u spajanju malih kapljica u velike i pogoduje lomljenju nesmlevenih delova masline koje sadrže ulje.


Centrifugiranje maslina

Centrifugiranje je kontinuirani proces koji odvaja maslinovo ulje od ostalih materijala, a dve tečnosti (ulje i voda) koje se ne mešaju se razdvajaju pod centrifugalnom silom. Visoka centrifugalna ubrzanja odvajaju masline u tri glavne komponente prema njihovoj specifičnoj težini: voda, ulje i komina. Rotacijom se odvajaju maslinova komina, na jedan kraj centrifuge, dok se ulje i voda (druga dva sastojka) premeštaju na drugi kraj.


Razdvajanje vodom

Ovaj se postupak izvodii u vertikalnim centrifugama koje se okreću pri velikoj brzini. Da bi se maslinovo ulje od finih čestica, dodaje se topla voda.


Filtriranje maslinovog ulja

Ekstra devičansko maslinovo ulje, hladno ceđeno, se filtrira tokom poslednjeg koraka u proizvodnom procesu. Cilj je ukloniti suspendirane čvrste tvari i vlažnost, što daje ulju zamagljeni i mutni izgled .


Laboratorijsko testiranje

Nakon dobijanja hladno ceđenog maslinovog ulja, vrši se njegova hemijska analiza, nasumično testiranje uzoraka konačnog proizvoda. Područje za isporuku uzoraka i laboratorijsko ispitivanje kvalitete voća i fizikalno-hemijska i organoleptička analiza maslinovih ulja.


Skladištenje maslinovog ulja

Hladno ceđeno maslinovo ulje sa skladišti u silosima od nerđajučeg čelika Flaširanje Zašto tamna bočica? Izloženost svetlu, toplini ili kiseoniku može uzrokovati rancidnost, opadanje kvaliteta maslonovog ulja. Zbog toga je bolje da ekstra devičansko maslinovo ulje bude u tamnozelenom staklu ili u pakovanju (konzervi) koje ga štiti od svetlosti. Izbegavate plastične posude. Ne zaboravite da ga u kućnim uslovima čuvate na hladnom (nikako u frižideru), tamnom mestu; Ili omotajte bocu (ako je svetla) u aluminijsku foliju kako bi ga zaštitili od sunčevog svetla.