Zdravije Srce

Zdravije Srce

 

 

Kao jedan od osnovnih sastojaka mediteranske kuhinje, maslinovo ulje je poznato po svojoj ulozi u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Studije su dokazale da maslinovo ulje štiti od oboljenja srca.


Model ishrane stanovnika Mediterana koji je bogat maslinovim uljem, daje ispravan odnos zasićenih masnih kiselina ili mononezasićenih, što štiti od bolesti srca. Maslinovo ulje, koje je u suštini jedan od glavnih mononezasićenih masti, povećava “dobar” holesterol i snižava “los”, i učestvuje u izgradnji dobro izbalansiranog sistema nivoa lipida. Tako inhibiraju formiranje “bloka” masti u zidovima arterija, koji na kraju evoluira u ugrušak i izaziva srčani udar ili koronarni infarkt.


Konzumiranje samo pola kafene kašike maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od razvoja bolesti srca za 21 odsto, rezultati su studije sa Harvarda. Istraživanje je obuhvatilo oko 100.000 američkih državljana u periodu od 24 godine. Otkrili su da je veća potrošnja maslinovog ulja izuzetno korisna za zdravlje srca. Većina njih se slaže da je maslinovo ulje, pre svega devičansko ulje, vrlo korisno jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, najzastupljeniju upravo u ovoj vrsti ulja, a ona utiče na smanjenje upala, prenosi Hina.


Po podacima Britanske fondacije za srce, bolesti srca i krvotoka uzrok su 27 posto svih smrti u Velikoj Britaniji, a to je skoro 170.000 smrtnih slučajeva svake godine i svakodnevno 460 ljudi u proseku. Uzrok četvrtine svih smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama jesu srčane bolesti ili u brojkama 647.000 ljudi. “Ranije studije upućuju na povezanost boljeg kardiovaskularnog zdravlja i veće potrošnje maslinovog ulja, posebno u mediteranskim zemljama gde je njegov unos znatno veći nego u Sjedinjenim Državama”, rekla je dr. Marta Guaš-Fere, autorka studije. “Cilj nam je bio da istražimo da li je veća konzumacija maslinovog ulja korisna za zdravlje srca i u američkoj populaciji.”