Zdravlje Prirode

Bogato je prirodnim antioksidantima, nutritivnim elementima i ima nisku kiselost 0,3% što ulju daje vrhunski kvalitet. Narodi Mediterana već vekovima koriste maslinovo ulje u svojoj ishrani a rezultat je impresivan: oni spadaju u najdugovečnije narode. Nije slučajnost što više vole maslinovo ulje nego vodu i što smatraju da je maslinovo ulje lekovito – jer ono stvarno jeste.


Maslinovo ulje ima izuzetno dejstvo na ljudski organizam i korisno je za zdravlje. Kroz istoriju pa sve do danas ono se koristilo za saniranje opekotina, negu kože, pa čak i za čišćenje organizma. Delotvornost maslinovog ulja nije samo površna i ono vam može pomoći u borbi protiv upornih crevnih i želudačnih upala, bakterija i gljivica (odličan borac protiv kandide). Zbog zdravih masnih kiselina i antioksidativnog dejstva odlično je i za srce i krvne sudove, jer ih „čisti“ i ne dovodi do njihovog zapušenja kao neke druge masnoće i ulja. Odlično je i kao prva pomoć za snižavanje lošeg holesterola.


Istraživanja su pokazala da ljudi koji na trpezi redovno imaju maslinovo ulje daleko ređe oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na populaciju koja ne koristi maslinovo ulje. Sam plod masline je bogat belančevinama i vitaminima A, D, K i E, koji su preko potrebni za dobro funkcionisanje organizma, a sve to (i to u većim količinama) možete naći i u tečnom zlatu poznatom kao maslinovo ulje.