- 45 grama kakao praha
- 100g šećera
- 1/3 šolje vode
- 385g brašna tip 400 mekog
- 2 kašičice praha za pecivo
- 400g šećera
- 1 šolja ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice samlevenog belog bibera
- 5 hladnih jaja
- 1 šolja hladnog mleka
Pomešajte kakao, 100g šećera i vodu. U drugoj posudi pomešajte prašak za pecivo i brašno i prosejte. U trećoj posudi mikserom pomešajte 400g šećera, vanilu, biber i maslinovo ulje. Kada umutite dodajte jedno po jedno jaje i mutite još 5 minuta. Dodajte trećinu mešavine brašna. Zaustavite mikser i dodajte polovinu mleka i zatim još trećinu brašna. Kada sjedinite dodajte preostalo brašno. Deo smese, oko 3 šolje pomešajte sa kakaom a ostatak ostavite kako bi vam kolač bio šaren. U podmazani pleh posut brašnom ili obložen pek papirom izlijte 1/3 crne smese, preko nje 1/3 obične, zatim ponovo 1/3 crne i 1/3 obične i još jednom dok sve ne potrošite. Smesu ne morate mešati štapićem jer će se testo samo razliti i pomešati. Kolač ubacite u zagrejanu rernu na 175C i pecite 1h i 10 minuta ili dok drveni štapić koji ubacite u sredinu kolačna ne izađe suv.